5 tips voor de online coach bij het formuleren van een compliment

Hoe formuleer ik een goed compliment? 

In een vorige blog kon je lezen over de impact die een e-compliment kan hebben bij online coaching. Het geven van een compliment is echter niet altijd even makkelijk. Daarom staan hieronder 5 tips die je zullen helpen met het formuleren van complimenten en je daardoor kunnen helpen om jouw online coaching nog effectiever te maken.

5 Tips bij het formuleren van een krachtig e-compliment:

  • Oprechtheid: een krachtig compliment is gemeend. Bij het ondervinden van moeilijkheden bij het bedenken van een welgemeend compliment kan de coach beter afzien van het geven van een compliment.
  • Ik-vorm: formuleer het compliment in de ik-vorm zodat duidelijk is wie het compliment geeft.
  • Gedrag: een krachtig compliment benoemt het specifieke gedrag van de coachee.
  • Positieve constatering: een compliment bevat een constatering van de coach gekoppeld aan een positief oordeel.
  • Formulering in tegenwoordige tijd: een compliment geformuleerd in de tegenwoordige tijd werkt activerend en stimulerend.

Voorbeeld compliment van een online coach

Compliment via e-mail naar aanleiding van een reflectieverslag
Onderstaand compliment is geschreven door een coach die een manager op de werkvloer coachte. De betreffende manager had als doelstelling het verbeteren van de kwaliteit van de relatie met medewerkers en klanten. De onderstaande complimenten zijn gegeven via een e-mailbericht: ´Allereerst wil ik je laten weten dat ik het knap van je vind dat je daadwerkelijk om feedback gevraagd hebt. Zo ook dat je aangeeft dat je het herkent als een verklaring voor het soms wat stroef verlopen van contacten. Dat vergt durf en zelfinzicht. Klasse!´ Dit compliment nader bekeken: het compliment is geformuleerd vanuit de ik-persoon en benoemt wat de persoon gedaan heeft. De geconstateerde gedragingen van de coachee worden gecomplimenteerd. De coach uit hierbij wat hij er zelf van vindt en hangt er een positief oordeel aan. De coach deelt een reflectie/inzicht: ‘… dat vergt durf en zelfinzicht’.

Bron: Het Coachingstechnieken boek, uitgeverij Boom Nelissen, 2012, hoofstuk 16.

Auteurs: Alexander Waringa en Anne Ribbers, www.ecoachpro.nl.

Wil jij online coaching uitproberen en integreren in jouw praktijk?  Meld je dan nu aan voor een gratis account en probeer Pluform zelf uit: https://www.pluform.com/prijzen/

 

Plaats een reactie