Het betrekken van je cliënten in je online coachomgeving

Heb je al nagedacht over de de toegevoegde waarde van een online coachomgeving als Pluform voor jou als coach of begeleider? En wil je Pluform ook zeker gaan gebruiken in jouw dagelijkse praktijk? Dan is nu de vraag: Hoe leg je jouw online aanpak zo goed mogelijk uit aan je cliënten?

Onze e-coachexpert Anne Ribbers heeft een simpel antwoord op die vraag:

e-coach Anne Ribbers “Leg de keuze voor online begeleiding niet bij de cliënt neer. Jij bent immers de professional die de middelen inzet. Jij bepaalt, maar betrek je cliënt wel. Laat ze Pluform ervaren!” – Anne Ribbers

Intensief, flexibel en duurzaam coachen

E-coaching via Pluform maakt het coachtraject intensiever, je bereikbaarheid groter en flexibeler en het resultaat duurzamer. Je bent als e-coach veel actiever aanwezig in de dagelijkse realiteit van je cliënt.  Dankzij de online omgeving ben je niet ‘af en toe’ bereikbaar, maar kan een cliënt altijd bij je terecht, ook voor een korte vraag. Het nieuw aangeleerde gedrag kan daardoor veel beter beklijven. Deze voordelen kun je voorafgaand aan het coachtraject eenvoudig aan je cliënt uitleggen.

Maar misschien hebben jij en je cliënt eerst nog behoefte aan een voorproefje. Bekijk dan bijvoorbeeld eerst samen de demo van het gebruik van Pluform. Je kunt dan als proef inloggen als coach en als cliënt.

Voorkom weerstand, benoem de voordelen

E-coaching kan voor je cliënten nog een nieuw fenomeen zijn. Een aantal van onze coaches ervaart soms ook weerstand bij het introduceren van de online begeleiding. Hoe neem je deze weerstand weg? Om te beginnen natuurlijk door de voordelen duidelijk te blijven benoemen:

 • Frequenter contact
  Cliënten kunnen advies vragen wanneer ze dat nodig hebben en ook tussen de face-to-face gesprekken door contact met je houden. Zo bereiken ze sneller hun doel.
 • Tijdbesparing
  Online coaching past goed in de drukke schema’s die veel cliënten hebben. Dankzij Pluform kan de online coaching plaatsvinden wanneer het uitkomt.
 • Meer inzicht
  Dankzij online begeleiding krijgt de cliënt een duidelijker beeld van zijn of haar eigen
  voortgang. Vindt jouw cliënt het fijn om nog eens terug te lezen wat er besproken is? Met online begeleiding kan dat heel makkelijk!

Ervaringen van coaches

“Bijna al mijn cliënten raken overtuigd van de voordelen van e-coaching zodra ze beseffen dat ze de begeleiding in kunnen zetten op het moment dat zij daar de meeste behoefte aan hebben. Zeker wanneer de coaching ingezet wordt in een blended vorm (in combinatie met onder meer Skype, telefoon en face-t0-face) zijn mijn coachees erg enthousiast. Ik introduceer Pluform als vanzelfsprekend bij de start van de coaching. Zodra mensen de kracht ervaren, maken ze ook steeds gemakkelijker gebruik van de tool.” –  Marcel Herwegh, eigenaar van Radiance Coaching

“Ik leg mijn coachees altijd al vanaf het begin uit dat het vanzelfsprekend is dat er naast de face-to-facegesprekken ook online contact is. Bijna al mijn coachees ervaren hiervan de meerwaarde. Online begeleiding is voor mij ook niet meer weg te denken uit mijn praktijk.”  Marco Tieleman, eigenaar van Coaching Rotterdam

De juist plek en het juiste moment

Het is goed om vooraf al duidelijkheid te geven over jouw online manier van coachen. Veel coaches leggen daarom hun werkwijze al uit op hun website. Zo staat ook op de site van Marco Tieleman een uitgebreide uitleg van wat e-coaching is.

De intake is vervolgens een goed moment om nog eens toe te lichten waarom je Pluform gebruikt. E-coach Marcel Herwegh vertelt dat hij in het eerste gesprek uitlegt dat de leervraag centraal staat en dat ze samen op zoek gaan naar een coachvorm die daar het best bij aansluit.

Het woord integratie blijft een sleutelwoord bij e-coaching, vooral ook in de communicatie met je cliënten. Hoe meer je als coach achter je aanpak staat, hoe makkelijker het is om uit te leggen waarom online begeleiding met Pluform onderdeel is van jouw coachingstraject.

Wil jij ook graag beginnen met coachen via de handige en veilige online omgeving Pluform? Maak dan hier een gratis proefaccount aan.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.