Online coachen, begeleiden en supporten

Online coachen, begeleiden en supporten is een van de pijlers van Pluform. In eerdere blogs bespreken we al het een en ander over online coaching zoals ‘Past online wel bij mijn manier van coachen?’ en ‘Hoe informeer ik mijn cliënten over e-coaching?’. In deze blog gaan we in op de technieken die je kunt gebruiken om jouw coaching met Pluform doelgericht en effectiever te maken.

Tips bij online coachen, begeleiden en supporten

E-coaching vraagt niet alleen van de startende maar ook van de ervaren coach extra vaardigheden. Het volgen van de eCoachPro-methodiek biedt je de juiste structuur en houvast bij het gebruik van onze online coachingtool Pluform. Wij verklappen hieronder al een paar tips die afkomstig zijn uit de eCoachPro – methodiek.

online coachen, begeleiden en supporten

Stap voor stap

Volgens de eCoachPro-methodiek doorloop je eerst een aantal stappen om het bericht van jouw cliënt te analyseren. Dankzij die grondige analyse kun je jouw coachbericht doelgerichter opstellen.

Een voorbeeldbericht van een cliënt aan zijn coach:

Ha Roderik,
Vragen stellen is inderdaad een handige oplossing. Het valt mij op dat ik vooral
gesloten vragen stel en dan regelmatig zelfs suggestieve. Ik ben nu druk aan het
oefenen met meer open vragen stellen en dan ook op de juiste toon. Mijn bondige
taalgebruik maakt dat ik soms bars overkom. Ik merk dat aan de reactie van mijn
gesprekspartner. Oefenen, oefenen, oefenen…
Maar verder merk ik dat mijn contacten al een stuk soepeler verlopen en dat wanneer
ik zo doorga mijn medewerkertevredenheid daadwerkelijk hoger zal zijn. Een fijn
vooruitzicht!
Met mijn leidinggevende heb ik afgesproken dat ik een taak afstoot aan een collega.
Dat levert mij 2-3 extra uren per week op. Het was ook hem opgevallen dat mijn
contacten wat soepeler verlopen.
Groeten,
Pieter

In dit voorbeeld geeft de cliënt aan iets geleerd te hebben. De eCoachPro-methodiek noemt dit een assertief. Een cliënt die assertieven gebruikt, probeert duidelijk te maken hoe zijn werkelijkheid eruitziet door zijn bril. Hier kun je overtuigingen, beweringen en conclusies ontdekken. Het is voor de begeleider een uitdaging deze terug te geven aan de cliënt en ze samen te onderzoeken. Als coach kun je in dit geval de cliënt positief bekrachtigen door het geven van een compliment.

Taalhandelingen tijdens e-coaching

Naast assertieven zijn er nog vier andere taalhandelingen die in een online coachbericht voor kunnen komen. Die taalhandelingen, ontwikkeld door de taalkundige Searle (1976), tonen wat de schrijver bewust of onbewust aan de lezer wil meegeven. In de eCoachPro-methode worden de taalhandelingen gestructureerd zodat ze makkelijk te herkennen zijn als je een bericht gaat analyseren. Taalhandelingen zijn op te splitsen in de volgende vijf categorieën:

  • assertieven: de cliënt geeft informatie over de (eigen) situatie
  • directieven: de cliënt probeert jouw gedrag te beïnvloeden
  • expressieven: de cliënt uit of benoemt zijn gevoelens
  • commissieven: de cliënt doet beloftes of toezeggingen
  • declaratieven: de cliënt doet activerende uitspraken.

Door per bericht te bepalen wat voor type taalhandeling de cliënt gebruikt, ontstaat een beter (objectief) beeld van de (onderliggende) behoefte van de cliënt. Een bericht met bijvoorbeeld een aantal directieven betekent dat de cliënt je probeert te beïnvloeden, omdat hij iets van je nodig heeft. Hij stelt een vraag, verzoekt om informatie of vraagt je in jouw manier van doen of benadering iets anders te doen. Als je als begeleider merkt dat je in de hulpstand schiet – je wilt de cliënt ondersteunen met uitleg, advies of oplossingen – dan staan er waarschijnlijk veel directieven en expressieven in het bericht.

Een eerste oefening

Hieronder zie je een bericht van een cliënt aan een coach. Welke taalhandeling kun jij
ontdekken?

Hallo Roderik,
Het wordt er niet fraaier op als ik er zo bij stil sta. Ik heb het vermoeden dat er heel wat werk
aan de winkel is… Ik ben benieuwd hoe we dat gaan doen.
Groeten,
Pieter

In het bovenstaande bericht uit de cliënt zijn negatieve gevoelens. Er is hier dus sprake van een expressief. Ook in dit geval kun je als coach voor een positieve insteek kiezen door jouw cliënt een compliment te geven.

Via de opleiding van eCoachPro leer je hoe je als coach taalstrategieën in kunt zetten om effectief te reageren op de taalhandelingen van je cliënt. Zo zorg je ervoor dat jouw cliënten zich optimaal kunnen ontwikkelen dankzij jouw online coaching!

Lees ook het boek E-Coaching: direct aan de slag met het nieuwe coachen van Anne Ribbers en Alexander Waringa.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.