De mindset: De AVG bewijst ons een enorme dienst

AVG-badgeIedere organisatie die op een gestructureerde manier persoonsgegevens verwerkt dient zich per 25 mei 2018 te houden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Ook als het slechts gaat om een lijstje van jouw cliënten, met enkel informatie zoals hun naam, telefoonnummer of e-mailadres. Wellicht bewaar je ook ergens informatie over de voortgang van de trajecten, misschien met referenties naar hun fysieke of mentale gezondheid, arbeidsverleden of religieuze overtuigingen? Ook dat zijn (bijzondere) persoonsgegevens die onder de vernieuwde wetgeving vallen.

 

In Nederland vervangt de AVG de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) die ook al allerlei voorwaarden stelde aan het bewaren en bewerken van persoonsgegevens van je cliënten. De kans is dan ook groot dat je je cliëntinformatie al netjes en veilig achter slot en grendel bewaart. Maar wees alert! Dit is straks niet langer voldoende. De nieuwe Europese wet- en regelgeving op het gebied van privacy en databeveiliging stelt aanvullende eisen.

 

Professioneel persoonsgegevens verwerken

Misschien denk je: Waarom al die AVG-poeha? Ik ga al goed om met persoonsgegevens. Ik houd me aan mijn beroepscode en uiteraard licht ik mijn cliënten in over hoe ik met hun informatie omga. Niks nieuws onder de zon.

Natuurlijk. Het lastige van de AVG is alleen dat je ook de bewijslast moet kunnen leveren om aan te tonen dat je voldoet aan de wet. Als de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bij jou aanklopt, moet jij een a) privacybeleid, b) een verwerkingsregister en c) eventuele verwerkersovereenkomsten kunnen overleggen. Ook jouw cliënten kunnen je hiernaar vragen. En dat is nog niet alles. Je moet kunnen aantonen hoe jij ervoor zorgt dat de gegevens van jouw cliënten niet in de verkeerde handen vallen, worden gehackt of kwijtraken. Indien je niet kunt aantonen hoe je aan AVG voldoet, kan de AP om de hoek komen met fikse boetes.

 

De juiste mindset is het halve werk 

Bij eCoachPro zijn wij daarom enige tijd geleden begonnen met de voorbereidingen voor de AVG. Hierbij hebben we extra aandacht gegeven aan ons online coachplatform Pluform omdat hier veel persoonsgegevens van cliënten van onze klanten worden bewaard (zie www.pluform.com/avg als je hier meer over wilt weten). Tijdens onze weg naar AVG-compliancy zijn wij tot een paar inzichten gekomen. De belangrijkste is eigenlijk wel dat de AVG niet alleen een administratief en tijdslurpend ‘moetje’ is: het is een kans om je organisatie eens goed onder de loep te nemen. Bij het implementeren van de AVG moet je namelijk nadenken over enkele wezenlijke aspecten van je bedrijfsvoering en dienstverlening. Dit geeft je de mooie kans om verbeterslagen te maken. Toen wij dat inzicht kregen, verdween de weerstand tegen de administratieve rompslomp en de angst voor hoge boetes van de AP als sneeuw voor de zon.

 

“Dankzij ons nieuwe inzicht verdween de weerstand tegen de AVG-rompslomp en de angst voor boetes als sneeuw voor de zon.” 

 

Bovendien, een bijzonder aspect van de AVG is dat de rechten van je cliënten met betrekking tot het bewaren van hun gegevens zijn uitgebreid. Je cliënten krijgen meer zeggenschap over hun eigen gegevens. Vanuit coachperspectief is het vergroten van de self-efficacy van je cliënten natuurlijk enkel toe te juichen. Mocht je nog steeds opzien tegen taaie wetteksten en de mogelijke rompslomp die voorkomt uit de AVG, pas dan een van je eigen coachtechnieken op jezelf toe waarmee je je cliënten uitdaagt op hun denkwijze en probeer de AVG vooral als uitgelezen kans te zien om je dienstverlening te verbeteren.

 

Doe de gratis AVG check

Voldoen aan de AVG is een middel, geen doel. Zodra je vanuit dit principe en met de juiste mindset vertrekt zal het toepassen van de AVG een stuk minder stressvol zijn. Dat neemt overigens niet weg dat het nog best veel werk is om alles tijdig op orde te krijgen. Om te onderzoeken wat je allemaal (nog) moet doen hebben we de AVG-checker gemaakt voor onze Pluform klanten. Deze checklist hebben wij in eerste instantie voor onze klanten ontwikkeld, maar vanwege de positieve feedback over de bruikbaarheid stellen we hem nu ook graag beschikbaar voor iedereen. Ben je bezig met de laatste loodjes, wil je weten hoe je er voor staat of last minute aan de slag om nog voor de deadline klaar te zijn voor de AVG? Doe dan je voordeel met onze AVG-checker! Scoor je op alle onderdelen van de AVG-checker goed? Dan kun je meteen de ‘AVG-proof’ badge op je website plakken.

Meer weten? Surf naar: www.avgproof.nl voor de AVG-checker.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.