Haal je meer uit je studenten

Voor scholen en docenten is online begeleiding en e-coaching een onmisbaar middel om studenten betere resultaten te laten behalen. Op 24 november organiseert Pluform samen met Fontys Hogescholen een gratis symposium voor onderwijsprofessionals over de mogelijkheden van online begeleiding en hoe dit het onderwijs kan versterken. De behoefte om mee te gaan met de tijd en in te spelen op de belevingswereld van de studenten blijft groot. Het is de derde keer dat we dit symposium organiseren (aanmelden? Dat kan hier). 

In de dagelijkse praktijk

Een van de sprekers op 24 november is Timo Wesenaar. Hij werkt binnen Fontys Hogescholen voor de opleiding Human Resources Management en is daarnaast vanuit Fontys Educational Designers actief betrokken bij onderwijsvernieuwing. Afgelopen voorjaar volgde hij de masterclass om te leren werken met de online begeleidingstool Pluform en sindsdien past hij online begeleiding in zijn dagelijkse praktijk toe. Bijvoorbeeld in zijn rol als supervisor van een groep derdejaars studenten op stage. ,,Daarbij maak ik veel gebruik van het groepsgedeelte binnen Pluform. De studenten kunnen daarin makkelijk hun verslag delen met de rest zodat iedereen weet hoe het met een ander gaat en ook van andermans ervaringen kan leren.”

Meer leren

Maar vooral tijdens zijn trainingen talentontwikkeling voor docenten en medewerkers heeft Pluform voor Wesenaar een duidelijke meerwaarde: ,,Voorheen organiseerde ik om de vijf weken een bijeenkomst en gaf ik voor de tussenliggende tijd een huiswerkopdracht. Pas op het laatste moment begonnen ze daaraan. De stof van de vorige bijeenkomst is dan alweer wat weggezakt en de voorbeeldsituatie waarnaar wordt gevraagd wordt er ook wat geforceerd bij gesleept. Dankzij het werken binnen Pluform worden de huiswerkopdrachten regelmatiger gemaakt en daardoor kan ik ook weer makkelijker een vervolgopdracht geven. In die tussenliggende periodes van vijf weken blijft de training zo actief een rol spelen en wordt er veel meer geleerd.”

Extra motivatie

De online manier van begeleiden betekent dat Wesenaar zo’n twee uurtjes per week achter Pluform zit. ,,Veel extra tijd hoeft het ook niet te kosten. Via een kort berichtje vragen hoe het gaat kan je  cursisten al in actie laten komen. ‘Oh ja, ik moet die opdracht nog maken’, is dan een veel voorkomend gevoel.  En geeft iemand wel erg globaal antwoord naar aanleiding van een eerste opdracht dan kan een vervolgopdracht al inhouden dat iemand specifieker de casus moet omschrijven. In het geval van mijn training gaan ze dan meer inzien wat de effecten zijn van hun eigen talenten op anderen. Dat werkt ook weer erg motiverend.”

Betere focus

Dankzij Pluform ligt er ook meer focus op onbewuste processen, de regelmatige aandacht geeft veel meer inzicht. Dat merkt ook Jochem Goedhals, educational designer bij Fontys Hogescholen. Hij is net als Timo Wesenaar een van de sprekers tijdens ons symposium. ,,Doordat je op moet schrijven wat je doet word je je bewuster. En via Pluform kun je ook weer makkelijker verder bouwen op de feedback die je krijgt. En je kunt alles teruglezen, dat geeft ook weer nieuwe inzichten.”
Goedhals is onder andere bezig met het vormgeven van een modulaire deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde. ,,De deeltijdstudenten komen niet meer dagelijks naar Fontys. Vaak nog maar 1 dag per week. Je kunt niet gaan wachten tot die ene dag om te vragen hoe het met ze gaat. En ook de studenten maken de andere dagen in de week zinvolle en belangrijkste gebeurtenissen mee. Natuurlijk kun je tussentijds per mail ook prima vragen waar ze allemaal mee bezig zijn, maar dat is niet bij te houden als je veertig studenten hebt. Via Pluform kan dat dus wel, heel makkelijk. Het biedt een handige trackrecord van je coaching en van je leerproces.”

Hier kun je meer lezen over wat Pluform kan betekenen voor het onderwijs.

Benieuwd naar ervaringen van andere onderwijsinstellingen met Pluform? Bekijk ook dit filmpje van Cathrien Ruoff van de Hogeschool van Amsterdam.

Plaats een reactie