Ministerie van Justitie en Veiligheid kiest Pluform als platform voor online begeleiding van medewerkers

Een mooi staaltje van innovatie

Sinds twee jaar maakt het Ministerie van Justitie en Veiligheid gebruik van e-coaching bij de professionele ontwikkeling van het personeel. De coaching van het ministerie wordt georganiseerd vanuit de Coachpool JenV. Deze pool bestaat uit circa 70 coaches die werkzaam zijn binnen de organisatie zelf. Naast hun reguliere functie bij het ministerie begeleiden zij per jaar zo’n twee tot drie cliënten van steeds weer een ander organisatieonderdeel. Spin in het web is de coördinator van de coachpool, Ineke van Vugt. Zij linkt coach en coachee aan elkaar en alles gebeurt met gesloten beurzen.

“Dat de coach weliswaar van een ander onderdeel maar wel uit dezelfde organisatie komt heeft een grote meerwaarde. De betrokkenheid is zo groter en de context is bekend. Hij of zij weet bijvoorbeeld ook hoe wispelturig de taakverdeling binnen het ministerie kan zijn door politieke wisselingen.”

 

De keuze voor Pluform   

Twee jaar geleden introduceerde Van Vugt de masterclasses ‘E-coaching’ en het werken met het online platform Pluform in de pool. Inmiddels heeft een deel van de coachpool van het Ministerie van Justitie en Veiligheid de masterclasses ‘E-coaching’ van eCoachPro gevolgd en is geregistreerd gecertificeerd e-coach. Binnenkort starten er weer twee nieuwe groepen met het volgen van de Masterclass, het behalen van een certificaat en het leren werken binnen de speciale coachingsomgeving Pluform. Recent is besloten om na de training door te gaan met Pluform.


,,De gewaarborgde veiligheid van die online omgeving speelt zeker ook een dusdanig grote rol dat we voor iedereen in de coachpool een licentie hebben aangevraagd. Je bouwt in Pluform niet alleen een uitgebreid en nuttig digitaal dossier op van de coaching, compleet met alle filmpjes, gebruikte informatie, opdrachten en uitwerkingen, maar je voldoet direct aan de normen van de nieuwe Europese privacywetgeving. En de coachee kan nog twee jaar lang in Pluform terugkijken om zo zijn opgedane kennis en professionele groei weer op te frissen als dat nodig is. Prachtig dat dat gewoon extra beveiligd in één systeem staat.”

Op de troepen vooruit

Op het gebied van e-coaching is het Ministerie van Justitie en Veiligheid koploper van alle ministeries van de Rijksoverheid. Ondanks haar eigen enthousiasme en de positieve reacties van zowel de coaches als coachees binnen haar eigen organisatie begrijpt Van Vugt de schroom bij andere ministeries en überhaupt andere bedrijven en instellingen wel om e-coaching te introduceren.

“Er is koudwatervrees én vaak ook beperkte kennis. Het is natuurlijk veel meer dan skypen met je coachee, maar dan moet je daar wel eerst mee geconfronteerd worden om dat te kunnen weten. En dat je e-coaching introduceert wil bijvoorbeeld niet zeggen dat je face-to-face begeleiding volledig uitsluit. Binnen de Coachpool hanteren we ook blended coaching, een combi van on- en offline contact.”

e-coaches

De eerste lichting gecertificeerde e-coaches, op korte termijn gaan weer twee nieuwe groepen starten.

Goed werkgeverschap

Voor Van Vugt is dat het de tijd en moeite uiteindelijk allemaal dubbel en dwars waard. ,,Het gaat uiteindelijk om de duurzame inzetbaarheid van de mensen in je organisatie. Deze tijd vraagt om een enorme flexibiliteit van mensen en daar moet je met je coaching ook op inspelen wil je als bedrijf mee kunnen doen in die wendbare samenleving. Het aanbieden van e-coaching is een teken van goed werkgeverschap en van goed human resource management.”

 

Dit is een samenvatting van een langer interview met Ineke van Vugt. Hier kun je het hele interview lezen

Meer weten over de mogelijkheden om Pluform binnen uw organisatie in te zetten als platform voor (online) professionele begeleiding van uw mensen? Neem voor een oriënterend gesprek of demo contact op met Marc Coenen.

 

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.