Nieuw onderwijs voor nieuwe generatie

Van kennisoverdrager naar onderwijscoach

Studenten gaan meer en meer zelf bepalen. Ze kiezen zelf waar, wanneer, en hoe ze bezig zijn met de leerstof. De rol van docent ontwikkelt zich van kennisoverdrager naar onderwijscoach. En wil je de kwaliteit van het onderwijs verhogen dan moet je zijn waar de student ook is. Online dus.

Generatie Fragmentatie

,,Jongeren prefereren chat in plaats van een face-to-facegesprek. Online is de plek waar ze zichzelf kunnen zijn en dan het liefst ook a-synchroon”, zei onderwijshervormer en analist Onno Hansen-Staszyński onlangs tijdens ons derde onderwijssymposium. ,,Online kunnen jongeren makkelijker communiceren, hun voorkeuren beter aangeven en ze voelen zich ook veiliger.”Die voorkeur voor online communicatie van jongeren heeft echter ook een keerzijde, zo blijkt uit onderzoek dat Hansen-Staszyński de afgelopen jaren heeft gedaan. Jongeren hebben een kortere spanningsboog en zijn sneller vermoeid. Bovendien lijden hun interpretatiekaders eronder: jongeren zijn niet goed in staat de grote hoeveelheid online informatie te filteren en op waarde te schatten. Hierdoor wordt kennis incoherent en gefragmenteerd. Hansen-Staszyński spreekt daarom over de Generatie Fragmentatie, Generatie F. (tekst gaat verder onder de video)

De nieuwe generatie aankomende studenten vraagt vanzelfsprekend ook om andere vormen van begeleiding binnen opleidingen en studies. Al worden heel veel nieuwe vormen van onderwijs ook al toegepast op de huidige generatie studenten.

Groepsfunctie

Zo begeleidt de Hogeschool van Amsterdam (HvA) inmiddels meer dan 1500 studenten online tijdens de stage- en afstudeerperiode via de omgeving van Pluform. Op verzoek van de HvA hebben we het ook mogelijk gemaakt om met meerdere begeleiders, dus bijvoorbeeld een studiebegeleider, een docent en een stagebegeleider, één student te begeleiden. Via de speciale groepsfunctie in Pluform kunnen studenten onderling ervaringen uitwisselen. Als begeleider kun je ook weer heel eenvoudig een bericht naar een hele groep sturen. De leden van die groep kunnen vervolgens ook weer op elkaar reageren in de dialoog.

Nieuwe vaardigheden

Online begeleiden vraagt natuurlijk wel andere vaardigheden en een andere attitude dan face-to-facebegeleiding. Hoe ga je bijvoorbeeld om met het ontbreken van non-verbale communicatie? En omdat taal dan online nog belangrijker wordt, is het noodzaak dat begeleider en student allebei vaardig genoeg zijn om zich te kunnen uiten middels geschreven woord.

Om het onderwijs te helpen zich die vaardigheden eigen te maken behendiger te worden in de online begeleiding bieden we masterclasses en inspiratiesessies aan. We leren je hoe je kunt werken met Pluform en hoe je online begeleiding zo effectief mogelijk kunt toepassen.

Interesse? Neem contact met ons op. Of probeer eens de demo-versie van Pluform.

 

 

 

Plaats een reactie