Deel 3: Taalstrategieën

Online coaching: hoe schrijf ik een effectief bericht?

Ben jij een coach en begeleid je jouw cliënten ook via online coaching? Het schrijven van berichten naar cliënten is vaak een onderdeel van online coaching. Maar hoe schrijf je een effectief bericht? In deze twee vorige blogs, Analytisch lezen en Taalhandelingen, gingen we dieper in op het interpreteren en analyseren van een bericht. Nadat je een grondige analyse hebt gemaakt van het bericht van jouw cliënt ben je klaar om te gaan schrijven. Hoe doe je dit zo effectief mogelijk? Hoe zoek je toenadering en creëer je een band? Je kunt hierbij gebruik maken van ‘Taalstrategieën’. Hieronder lees je hier meer over.

Taalstrategieën

De taalstrategieën zijn ontwikkeld door de taalwetenschappers Brown en Levinson (1987). In hun theorie onderscheiden Brown en Levinson vijf hoofdgroepen met veertig verschillende taalstrategieën. Deze hoofdgroepen zijn ingedeeld op een schaal van directheid naar indirectheid, dat wil zeggen de mate waarin de communicatie als zeer persoonlijk en direct wordt ervaren of juist zeer onpersoonlijk en afstandelijk. In een coachcontext wordt gestreefd naar een persoonlijke en tevens zakelijke communicatievorm.

We lichten er voor de context rond coaching één uit: ‘direct met positieve relatiegerichte middelen’. De taalstrategieën binnen deze hoofdgroep zijn namelijk goed bruikbaar, zowel bij de opbouw van een coachrelatie, als gedurende het gehele begeleidingsproces. Ze zijn gericht op het zoeken van toenadering door de begeleider tot de cliënt. De boodschap is duidelijk en ondubbelzinnig, maar wordt vooral voorzien van informatie waaruit blijkt dat je als coach gevoelig bent voor de behoeften van de cliënt. Met de inzet van deze taalstrategieën wordt de sociale afstand verkleind en treedt versnelling op in de toenadering. De hoofdgroep ‘direct met positieve relatiegerichte middelen’ kent vijftien toenaderingsgerichte strategieën (Huls, 2001; Ribbers & Waringa, 2012). (Waringa, A., Ribbers, A., & Peters, M. 2013).

Hieronder staan er 3:

Strategie 1: Besteed aandacht aan je cliënt

Strategie 2: Overdrijf

Strategie 3: Versterk het belang van jouw gespreksbijdrage voor je cliënt

In elk bericht kun je per alinea of zin kiezen voor een andere taalstrategie, afhankelijk van de sociale afstand van dat moment en de behoefte van je cliënt.

Maak jij al gebruik van taalstrategieën? Je kunt jouw berichten in Pluform terug lezen om te kijken of dit zo is. Heb jij nog geen account in Pluform? Maak dan een gratis account in Pluform aan en ga vandaag nog aan de slag met online coaching.

Houd de Pluform blog in de gaten voor meer interessante tips op het gebied van online coaching!

 

Bron: Tijdschrift voor Coaching, september 2013-03. Kloosterhof.

Auteurs: Alexander Waringa, Anne Ribbers en Marjanne Peters

Meer weten over taalstrategieën en de eCP-methode voor online begeleiding? Klik hier

2 reacties

 1. Manon van der Horst-Reply
  31 augustus 2016 op 08:20

  fijn om zo nu en dan dit weer eens op te halen en verbeteren.
  dank,

 2. Pluform-Reply
  31 augustus 2016 op 15:26

  Goed om te horen Manon! 🙂

Plaats een reactie