Deel 1: Driedimensionaal lezen

Analyseer het bericht van je cliënt

Online begeleiding via het geschreven woord vraagt ook aan de ervaren begeleider extra vaardigheden. Hoe interpreteer je een bericht, waar reageer je op en hoe activeer je jouw clienten om met een opdracht aan de slag te gaan.  Om je op weg te helpen hierbij zetten we in aantal blogs de belangrijkste punten voor jou op een rijtje. Een korte opfrisser of een goed begin!

Het volgen van een methodiek bij online begeleiding biedt structuur en houvast. Een aanpak die je helpt om nog doelgerichter te coachen. Een methodiek die wij hier uitlichten is de eCoachPro-methodiek. Geïnspireerd op wetenschappelijk onderzoek biedt het een gestructureerde methode en daarmee een goed handvat om te gebruiken bij online begeleiding. Je doorloopt eerst een aantal stappen waarin je het bericht van jouw client analyseert alvorens je begint met het schrijven van jouw coach-bericht.

Analytisch lezen

De eerste belangrijke vaardigheid is het analytisch lezen. Met andere woorden, het op de juiste manier lezen, analyseren en interpreteren van teksten om een succesvol online traject te faciliteren. Dit proces noemt de eCP-methodiek driedimensionaal lezen. Oftewel lezen op drie verschillende niveaus. Bij driedimensionaal lezen zijn bij elke mail die de begeleider ontvangt van de cliënt, drie vragen leidend in het leesproces:

 1. wat is de boodschap van de cliënt;
 2. welke behoefte is hierin te lezen, en;
 3. wat zegt dit mij als begeleider / coach?

In hoeverre stel jij deze vragen voordat je begint met het schrijven van een antwoord? Probeer bij jouw volgende bericht deze vragen eerst te beantwoorden. Je zult zien dat dit een goed handvat biedt om op de kernvraag in te gaan en aan de behoefte te voldoen.

Om het gehele begeleidingsproces via de digitale dialoog te optimaliseren en professionaliseren, bestaan er verschillende taalkundige theorieën en technieken. In een volgende blog lees je hierover meer…

Bron: Tijdschrift voor Coaching, september 2013-03. Kloosterhof.

Auteurs: Alexander Waringa, Anne Ribbers en Marjanne Peters

Meer weten over de eCP-methode voor online begeleiding? eCoachPro.nl

 

2 reacties

 1. Maarten Kouwenhoven-Reply
  19 juni 2017 op 18:33

  Op welke (communicatie)theorie zijn deze drie vragen gebaseerd?

  • 4 juli 2017 op 14:16

   Beste Maarten,
   Dank voor je vraag. De eCP-methode is gebaseerd op de taalhandelingen van Searle en de taalanalyse (politeness theory) van Brown en Levinson. Daarnaast maken we binnen e-coaching gebruik van enkele andere theorieën. Je kunt dit nalezen in ons boek: E-coaching: direct aan de slag met Het Nieuwe Coachen (Boom Uitgevers Amsterdam, 3e druk 2016)

   Met hartelijke groet, Alexander

Plaats een reactie