Je leest het steeds meer, online coaching, maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Als coach is het belangrijk dat je jezelf en jouw cliënten blijft uitdagen en samen de coachvraag van de cliënt onderzoekt. Online coaching kan hierbij een goede toevoeging zijn. De meeste coaches kiezen voor een “blended” vorm van begeleiden, waarbij online coaching als aanvulling ingezet wordt op de begeleiding die je je cliënten op dit moment al biedt. Andere coaches kiezen zelfs voor een geheel online coachtraject. Maar waarom zou je eigenlijk online gaan coachen? We vroegen een aantal succesvolle e-coaches hun ervaringen met jouw te delen.

Waarom online coachen?

Online coachen heeft veel voordelen ten opzichte van de traditionele coaching. Zo geeft het een veel grotere vorm van flexibiliteit aan zowel jou als je cliënten. Daarbij kunnen cliënten werken aan hun persoonlijke ontwikkeling op tijden wanneer dat hen het beste uitkomt.

Jingxiu Hu, psycholoog, e-coach en trainer bij Personal Excellence, geeft trainingen in online coaching en zet online coaching zelf al langere tijd in binnen coachtrajecten. Over online coaching zegt ze: Ik zie duurzamere verandering in het gedrag en de vaardigheden van klanten. Ook heb ik door online coaching veel tevreden klanten en krijg ik betere evaluaties.

Ervaringen en tips van andere coaches over online coaching

Als coach kun je dus vaker kort contact hebben waardoor je meer betrokken bent en ondertussen meer begeleiding kunt geven in hetzelfde tijdsbestek. Maar hoe kan je er mee starten en wat is belangrijk om rekening mee te houden?

Margreet Steenbrink, Senior Management Consultant, Coach, en Trainer bij Steenbrink Training & Coaching zet e-coaching in om nog betere resultaten te bereiken.

Door als coach zelf een zo goed mogelijk rolmodel te zijn en zelf zo consistent mogelijk en frequent te reageren stimuleer ik cliënten nog actiever te zijn in hun respons.

Als tip geeft ze: Ik raad alle coaches aan veel te experimenteren met online coaching. Ik gebruik het online platform Pluform dat een veilige online omgeving biedt voor communicatie tussen cliënten en mij. Het is voornamelijk handig dat we daarbij tevens aanvullende documenten kunnen plaatsen.

Veel coaches combineren online coaching met face-to-face gesprekken. Dit wordt ook wel blended begeleiden genoemd omdat je een mix van begeleidingsvormen inzet.

Jingxiu Hu: “Ik werk veel met blended trajecten waarbij ik gebruik maak van contacturen in mijn praktijk, telefoon en online sessies. Ik bepaal per client welke vorm het beste past bij de coachvraag.

Zelf aan de slag met e-coaching

Ik gebruik zelf Pluform omdat het rendement van je coachtraject wordt vergroot” zegt JingXiu Hu.

Pluform biedt een beveiligd platform waarin je dit online contact kunt onderhouden met cliënten. Met Pluform zet je gemakkelijk opdrachten uit, of laat je cliënten deze insturen, geef je adviezen en kan je hetgeen besproken is altijd teruglezen. Pluform heeft jou als coach dan ook veel te bieden om je dienstverlening als coach te verbreden.

Om meer coaches te laten kennismaken met de voordelen die online coachen te bieden heeft, hebben we de mogelijkheid om een professioneel account 30 dagen te testen. Zo kun je heel laagdrempelig zelf ervaren wat online coaching jou en je cliënten te bieden heeft. Dus wacht niet langer, en laat je praktijk groeien! Klik hier voor meer informatie…

 

 

Plaats een reactie