Hoe integreer ik blended coaching in mijn praktijk

Hoe integreer ik blended coaching in mijn praktijk?

Ben jij een coach en net gestart met e-coaching of denk je er over na om te beginnen met blended coaching? Een belangrijk stap is om e-coaching in jouw praktijk te integreren. Maar hoe doe je dit zo effectief mogelijk en hoe communiceer je dit naar jouw cliënten?

Blended coaching

Als je aan de slag gaat met e-coaching merk je dat het bijdraagt aan de effectiviteit van jouw dienstverlening. Je kunt vaker contact hebben met jouw cliënten en daardoor beter aansluiten bij het natuurlijk leer- en ontwikkelproces. Bovendien kunnen jouw cliënten aan hun coachvraag werken wanneer dat hun het beste uitkomt en in en vanuit hun eigen omgeving.

Je kunt e-coaching daarom goed inzetten als een standaardonderdeel van jouw begeleiding waardoor je jouw cliënten nog beter kunt begeleiden. Voor veel coaches is e-coaching echter nieuw en de implementatie van e-coaching in de dagelijkse praktijk blijkt vaak een uitdaging.

Het sleutelwoord is integreren: integreer e-coaching in jouw dienstverlening in plaats van los aanbieden. Op deze manier ervaren al jouw cliënten de voordelen van het blended coachen.
We vroegen twee ervaren e-coaches, Marco Tieleman en Marcel Herwegh  hun ervaringen te delen.

Waarom heb je er voor gekozen om e-coaching te integreren in jouw coaching in plaats van als apart onderdeel aan te bieden aan jouw cliënten?

“Ik geloof in blended coaching. Na een intakegesprek merk ik dat cliënten er blij mee zijn als ze tussendoor de mogelijkheid hebben om contact te leggen. Ik zie het als een aanvullend onderdeel op een face-to-facegesprek. Wel ben ik flexibel en moet e-coaching ook bij de klant passen. De ene cliënt heeft behoefte aan meer face-to-facegesprekken en de andere aan meer e-coaching. Dat ik zelf in e-coaching geloof is van belang. Daardoor wordt het een stuk makkelijker om cliënten uit te leggen wat de meerwaarde is en om e-coaching te integreren in mijn praktijk.” Marco Tieleman 

“Wanneer mensen ernaar vragen, bied ik e-coaching ook apart aan, omdat ik heb ervaren dat het zowel apart als in een combinatie met andere werkvormen effectief is. Ik laat echter de keuze voor de coachvorm voortvloeien uit de leervraag van de cliënt. Zo sluit de coaching optimaal aan bij diens context en is daarmee het meest effectief. Bij veel cliënten loopt mail-coaching als rode draad door het traject en wordt aangevuld met telefoon- of Skype-coaching voor situatie waarin sneller schakelen belangrijk is. In sommige trajecten is er daarnaast af en toe een gesprek in persoon, omdat de coachvraag daartoe aanleiding geeft.” Marcel Herwegh

Hoe communiceer je naar jouw cliënten dat je ook aan e-coaching doet?

“Voor mij is e-coaching echt een onderdeel van een traject omdat ik geloof in de kracht van e-coaching en zo communiceer ik dat ook naar mijn cliënten. Samen met mijn cliënt bekijk ik hoe het coachtraject er uit gaat zien. Zo kan de ene cliënt bijvoorbeeld behoefte hebben aan 6 face-to-facegesprekken en 10 e-coachsessies en de andere cliënt aan 3 face-to-facegesprekken en 20 e-coachsessies. Ik krijg veel cliënten via mijn website, en daar staat daarom ook wat e-coaching inhoudt. Ik bied e-coaching altijd aan en leg duidelijk uit wat de voordelen hiervan zijn, zoals bijvoorbeeld dat frequenter contact mogelijk is. In mijn offertes is e-coaching standaard opgenomen met een korte uitleg. Het is belangrijk wanneer je als coach blended wilt gaan begeleiden, je hier in je hele praktijk een proactieve houding in aanneemt.” Marco Tieleman

“In een intakegesprek leg ik uit dat de leervraag centraal staat en dat we samen op zoek gaan naar een coachvorm die daar het best bij aansluit. Meestal geef ik wat voorbeelden van hoe dat eruit kan zien. De meeste intakegesprekken voer ik per telefoon. Soms geef ik daarin al een opdracht en vraag deze uit te werken en naar mij te sturen. Dan hebben we meteen al twee verschillende werkvormen te pakken.” Marcel Herwegh

Wil ook jij blended gaan begeleiden? Meld je dan nu aan voor een account in Pluform zodat je op een gestructureerde en veilige manier jouw cliënten kan begeleiden.

Over Marco Tieleman en Marcel Herwegh

Marco Tieleman is NOBCO-geaccrediteerd Master Practitioner Coach, gecertificeerd e-coach (level III) en heeft zijn eigen praktijk sinds 2007 – https://www.coachingrotterdam.nl

Marcel Herwegh is Associate Certified Coach (ACC) bij de International Coach Federation, gecertificeerd e-coach (level III), registercoach bij de NOLOC en aangesloten bij de NOBCO. Hij heeft zijn eigen praktijk sinds 2010 – http://www.radiancecoaching.nl/

Plaats een reactie