Succesvol coachen op afstand en toch heel nabij

Wij zijn trots dat Pluform door steeds meer organisaties wordt omarmd. Samen met de eCoachPro-methode is het een krachtige combinatie, zo bewijzen de succesvolle resultaten die er mee behaald worden. Esmeralda Korteweg is een van de e-coaches die al langer met Pluform en de eCoachPro-methode werkt. Onlangs kreeg zij van een van haar cliënten een 10 volgens de Coaching Monitor van de NOBCO. Daar zijn wij natuurlijk ook hartstikke trots op.

Wat is volgens haar de succesformule van Pluform en eCoachPro? Esmeralda: “Iedere keer als ik een e-coachtraject afrond, ben ik er weer trots op. Op afstand e-coachen (zonder iemand regelmatig face2face te ontmoeten) en toch ontzettend veel verbinding te hebben opgebouwd. Hoe mooi is dat?”.

Wat maakt voor jou een online traject zo bijzonder?

Esmeralda: “Natuurlijk is e-coaching an sich een ‘middel’ om aan de slag te gaan met de coachvraag. En kun je daarbij verschillende tools zoals WhatsApp, videogesprekken of blended coachen (combi face2face en online) inzetten. Het draait bij mij altijd om de klant, dat de gewenste resultaten gehaald worden op een manier die het prettigste aandoet. Ik ga ervan uit dat dit voor alle coaches zo werkt. Maar wat mij persoonlijk betreft is e-coachen naast middel ook een andere mindset over bereikbaarheid. Die is namelijk veel groter dan een keer in de maand een uur met elkaar in gesprek zijn. Ik heb vaak 2 of 3 keer per week contact met mijn coachee, dus je snapt dat de nabijheid en betrokkenheid enorm is”.

“Dat moet je wel passen als coach. Ik ben iedere dag online, op wat voor manier dan ook. Dat betekent dat die snelle contacten tussendoor voor mij geen belasting zijn. Ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedere coach geldt. En net zoals het traject bij de klant moet passen, moet het ook voor de coach zelf een prettige werkwijze zijn. Als je een keer per week de mailbox checkt, omdat dat niet je dagelijkse business is, dan lijkt het online wereldje me niet echt aantrekkelijk voor je. Ik denk dat je dan niet zou moeten kiezen voor deze vorm, want het is echt 24/7”.

“Een ander voordeel is dat je de gehele ontwikkeling, vragen en opdrachten steeds terug kunt lezen. ‘Wat was het moment van een doorbraak, wanneer werd een mooie stap gezet’. En dat blijft voor de coachee ook nog eens 2 jaar terug te lezen in Pluform.”

En die nabijheid?

Esmeralda: “Die voelt voor mij heel vertrouwd, oprecht en vanzelfsprekend. Ik kan echt uitkijken naar het ontvangen van gemaakte huiswerkopdrachten en reflecties.

Ik zeg altijd; als coachee maak je gebruik van een dagboek, maar dan één die met een professionele achtergrond antwoordt. Je bouwt dus eigenlijk samen aan een mooi verhaal, met – als het goed is – een tevreden afloop”.

Overgenomen van eCoachPro.org. Zie hier de originele blog.

Plaats een reactie