Win-win-winsituatie

Inzet van tool en taal voor een fijnere samenleving

Bij online coaching speelt taal een cruciale rol. Vooral de mogelijkheid tot analyse van wat de coachee zegt of schrijft maakt deze vorm van coaching extra effectief. Taal is ook onmisbaar voor wie mee wil doen in de samenleving. Daarom vinden we het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om Nederlands te leren. We zijn een samenwerking aangegaan met Het Begint Met Taal. Dit platform ondersteunt 170 vrijwilligersorganisaties die taalbegeleiding bieden aan anderstaligen. Als eerste in Nederland biedt het taalvrijwilligers de mogelijkheid om individueel online gecoacht te worden.

Enorme klik
Zo gebruikt e-coach Herman van den Brink sinds een paar weken Pluform bij zijn begeleiding van vrijwilligers via Het Begint Met Taal. ,,Ik verwachtte een kil en koud systeem, maar dankzij de online coachingstool ontstond er juist een enorme klik met de coachees. De online communicatie versterkte de begeleiding terwijl mijn coachees op grote afstand van mij waren.”

De taalvrijwilligers van Het Begint Met Taal krijgen voor een periode van 6 weken de coaching aangeboden. Het is vooral gericht op de praktijk. Centrale vraag is: Waar ben je mee bezig en waar loop je tegenaan?

Coaching met complimenten
,,Ik geef de coachees vooral positieve feedback”, zegt Herman van den Brink. ,,Ik geef veel complimenten en ik help ze verder op weg. Wat gaat al goed? Wat kan er beter? En ik laat ze opdrachten maken. Doordat het allemaal via de beschermde omgeving van Pluform verloopt is het én veilig qua privacy én overzichtelijk. Het loopt niet, zoals in je mailbox, allemaal door elkaar en je kunt gemakkelijk terugvinden wat er eerder allemaal aan bod is gekomen.”

Gebruiksvriendelijk en veilig
Voor taalvrijwilliger Moniek was het online platform net zo gebruiksvriendelijk. “Online, daar houd ik wel van, maar dit traject wilde ik absoluut niet via mijn eigen mailaccount doen. Het gaat niet alleen om mijn eigen privacy maar ook nog eens om de privacy van de mensen die ik help met de taal en waarover ik tijdens de coaching spreek. Het was daarom extra fijn om alles via Pluform te doen. Het voelde heel veilig en goed. Ik kende mijn coach persoonlijk dus niet, maar dankzij de professionele online omgeving wist ik dat het allemaal betrouwbaar was.”

Driedubbel resultaat
Coach Herman van den Brink noemt het een win-win-win situatie: “Ik heb Pluform leren kennen en dat vind ik echt een ontdekking. Ik ga het zeker meer gebruiken in mijn coachpraktijk. En voor de taalvrijwilligers biedt de coaching een fijn  klankbord. Hun vrijwilligerswerk is vaak heel individueel, dan is het fijn om met iemand te kunnen sparren. En de anderstaligen hebben er natuurlijk ook baat bij dat de taalvrijwilligers zekerder van zichzelf zijn en doelgerichter aan de slag kunnen.”

Plaats een reactie